Shaumar Icehill (The Lion)

Divlji Rashemen-ski ratnik (velikog li mača)

Description:

Shaumar ili kako su ga njegovi suborci u rodnom kraju zvali Lav (The Lion) nemilosrdni je ratnik koji neprekidno traži priliku za dokazivanjem i usavršavanjem svojih borbenih vještina i pri tom što je više moguće poljulja balans dobra i zla, u korist dobra, narvno. Nedostatak profinjenosti i suptilnosti nadoknađuje nadljudskom snagom koja se u zvonjavi bitke zna pretvoriti u zastrašujući bijes dok sa svojim velikim mačem sije stravu u očima svojih protivnika. Strah mu je slabija strana “jer nema veće časti nego poginuti u bitci za plemeniti cilj”, no s druge strane nije bezumni divljak i ne želi poginuti uzalud.

Sahumar je grub, beskompromisan i bez osjećaja za autoritet. Jedino kome služi je njegov bog Uthgar. S druge strane ima istančan osjećaj za nepravdu i meko srce prema potlačenima i uvijek će staviti unesrećene ispred svojih interesa. Jako drži do svoje riječi, časti, obiteljskih vrijednosti i suživota s prirodom, te uvijek govori ono što misli (često sa autoritetom).
Želja mu je naučiti vještine vođenja bitke, te jednog dana i sam voditi vojsku. Najveća želja mu je obnoviti pleme Crnog Lava, te vratiti one koji su voljni iz postojećih na negdašnje puteve.

Shaumar je visokog groštačkog izgleda, crne razbarušene kose i brade, te plavih očiju (što je tipično za ljude Uthgadtskih plemena). Tijelo mu je prepuno ožiljaka jer se glavninom prirodno oporavljao od bitki i “nagrada” koje one nose. Na tijelu ima samo jednu tetovažu koja se nalazi na lijevom predjelu njegova vrata i seže do lijeve plećke. S tom tetovažom se rodio, te smatrajući ju božjim blagoslovom nije joj htio umanjivati vrijednost oslikavajući tijelo drugima kao većina iz njegovog klana.

Height: 6,7 ft (204 cm); Weight: 254 lb (127kg)
Race: Human; Age: 21
Home region: Rashemen; Aligment: CG

STR: 18
DEX: 16 (Agi:18/Coo:14)
CON: 16
INT: 12
WIS: 16 (Awa:18/Com:14)
CHA: 12 (Pre:14/Man10)

Patron deity: Uthgar (Black Lion tribe)
Other deity: Tempus
Traits: Relentles, Uncivilized
Flaws: Skull collector
Languages: Rashemi, Chondatan, Dwarven

Feats:
  • Bullheaded, Power attack, Cleave, Ice Troll Berserker
  • Fast Movement, Rage 2/day, Uncanny Dodge, Trap sense +1
Saves:
FOR: +7 (+9)
REF: +4
WILL: +6 (+8)
FIT: +9

Init: +3, Ac: 19/(19), HP:44/(52)

Att: +9/(+11) 2D6 +7/(+10)

Bio:
Priča Shaumara Icehilla počinje puno prije njegovog rođenja, tj. još od doba dok je njegov djed: Morgoulth Ichehill lutao obroncima “Spine of the World-a” zajedno sa svojim plemenom Uthgartskih barbara. Pleme je bilo je bilo jedno od deset ogranaka Uthgart-skih nomadskih plemena koja su rasprostanjena cijelom divljinom “Silver Marches-a”, a zvalo se: “Pleme Crnog Lava” (Black Lion Tribe).

Uthgartska plemena su ostavština velike barbarske sile koja je nekada vladala cijelim Silver Marchesom pod vodstvom velikog ratnika: “Uther-a Gardolfsson-a”. Uther koji nakon nebrojenih pobjeda ipak biva poražen od “Gurt-a” (vladara ledenih divova) sa “grebena svijeta”, bješe uzdignut od Tempusa kao polubožanstvo u znak njegova divljenja Utherovom ratničkom duhu.
Kako su godine prolazile, nekad moćna i ujedinjena barbarska plemena počela su se razjedinjivati i raspršivati po divljinama sjeverozapadnog dijela Faerun-a, danas zvanim: “The Savage Frontier”. Nazvaše se: “Uthgardt” plemena prihvativši Uthgara osim po imenu i kao svoje vrhovno božanstvo. Uthgar ima deset razlicitih manifestacija sadržanih u duhu totema kojega svako oderđeno pleme poštuje.

Pleme Crnog Lava, nekada jedno od najmoćnijih, godinama bješe oslabljivano neprestanim sukobima s brojnim orkovskim i plemenima divova na obroncima Velike Faerunske Grbe te najzad, biva potisnuto u doline gdje se nakon nekoliko generacija odlučiše nastaniti na pdručju između “Moon wood-a” i “Cold wood-a”. S vremenom su počeli napuštati Uthgartd-ske nomadske običaje i okrenuli ratarstvu i trgovini više nego lovu i ratovanju. Osim što su već time uvrijedili dogmu Uthgar-a, malo-po-malo negdašnji šamani počeli su se priklanjati drugim bogovima, kao što su: Helm, Ilmter, Thorm i Tyr.
U to vrijeme živio je i Morgoulth Icehill (Shaumarov djed), koji je bio jedan od mnogih koji se žestoko usprotivio takvoj izdaji. Nastao je razdor u klanu i krv je potekla…

Ovo nije jedino izdajstvo Uthgardtskih plemena njihovom dotad, već višem božanstvu; pleme “Plavog medvjeda” gotovo je istrijebljeno utjecajem Malarovaca, a pleme “Sjevernog lososa” pod utjecajem sljedbenika Auril. Nakon tih nemilih događaja poneka djeca Uthgardt plemena počeala su se se rađati sa oznakama plemenskog totema ucrtanog na sebi što se smatralo posebnim Uthgarovim blagoslovom.

*

Potučen i duboko uvrijeđen Morgoulth, zajedno sa svojom i nekolicinom drugih obitelji napustio je izdajnički klan (u kojem je ipak ostala omanja nekolicina željnih da se klan vrati na stare puteve i jedan jedini šamanan koji je ostao upozoravati izdajanike na bijes Uthgara koji bi ih mogao snaći) i krenuo na istok sa željom da nastavi život kakvim su njihovi preci živjeli. Godine nomadskog života dovele su ih do Anauroch-ške velike pustoši, gdje se Morgoulthu rodi jedan od mnogobrojnih sinova (od kojih mnogi nijesu preživjeli); Urth.
Urth se s godinama proniknu u vođu kalana, te povede klan dalje na istok. Na koncu tih par čvrstih duša završilo je u zabačenoj i divljoj zemlji Rashamen.

Rashemen im je došao kao neka vrsta obećane zemlje; Nepregledne divljine, bogata zemlja, kultura starosjedioca koja se u mnogočemu podudarala sa običajima Uthgardtskih plemena prigrlile su ovo maleno pleme i odredile njihovo novo obitavalište. Urth prihvati mnoge nove zakone Rashemenske zemlje koji su se uglavnom svodili na poštivanje “vjštica” kao vrhovnog tijela zemlje koja je skladno živjela u balalnsu poštivanja mnogobrojnih duhova prirode i njihove zaštite zemlje i njenog puka, između čega su upravo vještice ključna spona (nešto kao što su Uthgardtska plemena poštivala duhove svojih predaka na njihovim “vječnim obitavalištima”).
Pleme se s vremenom pomiješa sa starosjediocima i uspostavi čvrste odnose sa poznatom barbarskom ložom toga kraja: loža “Legenog Trola” (Ice Troll lodge) koja je najveći utjecaj imala u sjevernim krajevima Rashemena u kojema se pleme uglavnom kretalo. U to vrijeme rodi se Urthu sin Shaumar. Djed Morgoulth odmah uoči veliki znak Uthgarovog crnog lava na predjelu lijeve strane vrata i leđa maleckog Shaumara, te prepozna to kao blagoslov i nagradu za njegovu vjernost.

Prigrljen od svog djeda i blagoslovljen velikom fizičkom snagom Shaumar je brzo napredovao. Živeći u surovom, ali plemenitom okružju Rashemenske divljine i njenih ratnika i priča starih pleminskih vođa koji mu besjediše o dalekoj zapadnoj zemlji njihovih predaka, Shaumar odusta od vec unaprijed dogovorene inaguracije u ložu elitnih ratnika Ledenog Trola i odluči iskoristiti svoje Rashemensko pravo da na “dajemmu”, tj. da na dan svoje punoljetnosti (20) pođe na dalek put u potrazi za samim sobom.
Na njegovu odluku se dobrim dijelom utjecale zbunjujuće vizije koje je povremeno imao. Najvećeg intenziteta bile su na proljetnu ravnodnevnicu. Samog Sahaumara to nije previše zabrinjavalo jer si je to objašnjavao prevelikom količinom popijenog Rashemenskog “vatrenog vina” kojeg je toliko volio. No, kasnije ustvrdi (u besjedama sa svojim djedom) da je to dio Uthgarovog blagoslova i bremena kojega njegov simbol na Shaumarovom vratu nosi sa sobom. Sam simbol ponekad je znao imati ljubičasti odsjaj, a iskusno oko moglo je i primijetiti slabašnu prisutnost božanskog dodira. Shaumar je od tada često znao pričati sa Morgoulthom o svojim vizijama, te ih s njime tumačiti. Kao na primjer; činjenica da su najintenzivnije na proljetnu ravnodnevnicu je zbog toga što se na taj dan glavnina svih Uthgardskih plemena okuplja oko najsvetijeg “drevnog nasipa” u “Beoruna’s Well-u” da bi raspravljali o klanovskim odnosima, inicirali svoje malde u ratnike i slavili Uthgarovo ime na njegovom vječnom prebivalištu (uz koje je pleme Crnog Lava kasnije napravilo trajnu naseobunu te na mnoge načine okrenulo leđa “drevnim načinima”). Shaumar je kroz često druženje s djedom poprimio i jednu njegovu manu; a to je izražena strast za skupljanjem i obradom lubanja svojih pokorenih neprijatelja, pogotovo onih egzotičnijih koje čine najmanje polovicu stvari koje nosi sa sobom. Morgoulth mu objasni da vrhunac njegovog puta mora voditi na “Savage Frontier” gdje mu je sudbina obnoviti obečašćeno pleme Crnog Lava i odužiti se Uthgaru za njegovo strpljenje i blagoslov.

Tako i bi. Sahumar se pozdravi sa ocem Urthom, majkom, braćom, sestrama i mnogim rođacima i suborcima, te djedom Mourgoulthom kojeg je beskrajno cijenio i volio, te se zaputi na dalek put iz Urlingwooda prema Mulsuntiru odakle ga je put voditi prema zapadu. Samo prema zapadu u nadi da mu budućnost nosi barem djelić Uthgarove prošlosti…

Shaumar Icehill (The Lion)

The Forge of Gods Jacksha